VAARVERBOD?
Inloggen | Reserveren | Zoeken
VAARVERBOD?
Veilig varen
Veiligheid bij het roeien verdient de aandacht van iedereen. Roeiers zijn zelf verantwoordelijk voor hun veiligheid, die van hun teamleden en het materiaal. Als je uitvaart houd je rekening met de weersomstandigheden, maar ook kijk je naar je eigen ervaring en conditie. Het Hilversums Kanaal wordt door veel verschillende roeiers gebruikt: recreatieve roeiers, jeugd in verschillende bootsoorten, wedstrijdroeiers en lange achten. Je hebt te maken met zowel beginnende roeiers die nog niet zo vaardig zijn als snelle ervaren roeiers.
Daarnaast delen we het kanaal met vissers, pleziervaart en beroepsvaart. We kunnen alleen veilig varen als we rekening met elkaar houden en geen risico’s nemen.
Denk voor ieders veiligheid aan het volgende:
Omslaan van november tot april
Koud water vergroot het gevaar van verdrinking.
Door de snelle afkoeling bij te water raken is er een (korte) periode van desoriëntatie en paniek, de z.g. koudeshock. Je snakt naar adem en je loopt dan een groot risico om water in je longen te krijgen.
Hierna komt een periode van hyperventilatie. Probeer weer helder te denken en zorg ervoor dat je zoveel mogelijk uit het water komt, klim op de boot. Hierdoor verminder je de snelheid van afkoelen. Zorg dat je ademhaling weer onder controle is.
Probeer in deze soms heel korte periode te waarschuwen en te stabiliseren.
Bij verdere afkoeling ontstaat de fase van koude-onbekwaamheid en is zwemmen en nadenken niet goed meer mogelijk.
80% van de verdrinkingen vindt plaats op minder dan 5 meter van de wal.
Zie je dit gebeuren, bel dan meteen 112 voor je andere acties onderneemt.
Verdrinking treedt op wanneer er water in de longen terechtkomt waardoor het ademen verhinderd wordt. Vanwege het zuurstofgebrek komt de bloedcirculatie tot stilstand.
De meeste slachtoffers verdrinken niet omdat ze slecht kunnen zwemmen of door onderkoeling, maar door de effecten van koudeshock.
Zwemmen is meestal geen goed idee, omdat het leidt tot extra warmteverlies en uitputting. Zelfs geoefende zwemmers kunnen gekleed nauwelijks 25 m in koud water afleggen. Klim/hang op je boot, zover mogelijk uit het water, dat voorkomt sterke afkoeling door het water. Er moet hulp komen om je te redden.
Klik hier om meer te lezen over omslaan bij kou en onderkoeling.
Vaarverbod
Als het stoplicht op de site op ROOD staat geldt er een uitdrukkelijk vaarverbod.
Er geldt een uitdrukkelijk vaarverbod:
EHBO
Op Tromp is een EHBO-doos aanwezig. Deze staat in het afschrijfhok. Ook in de soos staat een EHBO-doos. Daarnaast hangt in het afschrijfhok een AED.
Wanneer iemand in elkaar zakt, bewusteloos uit het water wordt gehaald of bewusteloos wordt gevonden:
De AED die op Tromp hangt is volautomatisch. Dat betekent dat je het apparaat alleen maar aan hoeft te zetten en de gesproken instructies moet opvolgen. Het apparaat dient zo nodig zelf een schok toe. Je hoeft dus niet bang te zijn dat iemand onnodig een schok krijgt, het apparaat analyseert het hartritme en geeft alleen schokken als dat nodig is.
Lees ook in de bibliotheek:
Veiligheidsplan HRV Cornelis Tromp
Lees ook in het archief:
Omslaan en kou - een toelichting
Vreelandseweg 56 | 1216 CH Hilversum
T: 035 6249433 | ofni @ctromp.nl
Rekeningnummer: NL80SNSB0942150988
KvK nummer: 40516433
© CTromp 2017
TROMP-BIBLIOTHEEK alleen voor leden
Stukken voor de ALV, protocollen en reglementen, soos abc, veiligheidsplan en nog veel meer.