VAARVERBOD?

 

HRV Cornelis Tromp

 

VAARVERBOD?

 

 
 

Aan het gas of van ’t gas af?

Geplaatst op 10-03-2022  -  Categorie: Algemeen  -  Auteur: Jan Brugman, penningmeester

Wij lezen het dagelijks in de krant: de gasprijs bereikt een astronomische hoogte. Slecht voor de huishoudportemonnee, maar het energieverbruik slaat ook een steeds groter gat in de Tromp-exploitatie. Afgelopen jaar verbruikte Tromp ruim 20.000 kWh aan stroom en 10.000 m3 gas. Gas wordt 'zakelijk' geleverd, lees tegen een variabel tarief. Wij betalen nu meer dan 2.100 euro per maand aan voorschotnota’s, dat is ruim 25 mille per jaar, en wie weet wat wij bij de eindafrekening nog moeten bijbetalen.

 

Als gebruikers kunnen wij simpele dingen doen om gas te besparen:

  • De temperatuur in de kleedkamers zal worden teruggebracht naar 17 graden.
  • Douche-advies: kort maar krachtig.
  • Houd de deuren dicht; tijdens de vorst stond de deur naar de kleedkamers regelmatig op een kier door plaatsing van een gewicht. Handig, want zo valt de deur niet in het slot en kan je zonder tag naar binnen. Maar het slurpt energie!
  • Houd de ramen in de kleedkamers gesloten; door te douchen kan het aanslaan, maar ramen open zetten verstoort de werking van het luchtverversingssysteem en werkt contraproductief.
  • In de werkplaats, huisje Aukema en de soos wordt de basistemperatuur naar beneden bijgesteld tot 15 graden. Als deze ruimtes gebruikt worden mag de temperatuur omhoog, maar maak er geen sauna van, én het belangrijkste: zet de thermostaat voor vertrek weer terug naar 15 graden!

 

Voorts bezinnen wij ons als bestuur op energiebesparende maatregelen: mogelijkheden voor opwekking stroom met eigen zonnepanelen. Spouwmuren, vloeren en dak isoleren, warmtewisselaars inzetten, zonneboilers plaatsen, noem maar op. Kernvraag is of wij naar hybride oplossingen toe moeten (waarbij alternatief opgewekte warmte wordt aangevuld met verwarming door gas), of kunnen wij helemaal van het gas af? René Kroeze is als energiecoördinator vanuit de accommodatiecommissie bezig met het onderzoeken van deze mogelijkheden. Tijdens de brainstormavond van 14 maart staat verduurzaming als thema op de agenda, dus heb je suggesties, laat van je horen! Op de voorjaars-alv hopen wij de eerste voorstellen ten aanzien van energiebesparing te kunnen presenteren. Dit soort voorstellen vraagt echter om flinke investeringen die zich alleen op de lange duur terugverdienen.

 


 

HRV Cornelis Tromp

Vreelandseweg 56 | 1216 CH Hilversum
T: 035 6249433 | ofni.[antispam].@ctromp.nl

Rekeningnummer: NL80SNSB0942150988
KvK nummer: 40516433

© CTromp 2017

Media

TrompMagazines, Foto's en Video's

Bekijk media

 

Tromp-bibliotheek

 TROMP-BIBLIOTHEEK alleen voor leden

Stukken voor de ALV, protocollen en reglementen, soos abc, veiligheidsplan en nog veel meer.