VAARVERBOD?

 

HRV Cornelis Tromp

 

VAARVERBOD?

 

 
 

Weinig aanvaringen, maar waar komt die schade dan vandaan?

Geplaatst op 09-01-2023  -  Categorie: Algemeen

Gelukkig zijn er de laatste tijd weinig aanvaringen, tóch is het druk in de werkplaats, met schades die voorkomen kunnen worden. Onze ledenwerkplaats zorgt met hart en ziel voor ónze boten. De boten zijn namelijk van jou en van mij. Dat gaat zo op een vereniging; wij kopen, onderhouden en roeien de boten zelf. Er wordt op Tromp goed geroeid, er wordt veilig geroeid, iedereen (nou ja, helaas nog niet iedereen) draagt felgekleurde kleding, maar toch zijn boten te vaak beschadigd en zelfs uit de vaart. Hoe kan dat?

 

Dat komt door de drie O’s: het Onvoorzichtig, Ongeduldig en Onkundig in- en uitbrengen van de boten. Daarom nog eens belangrijke aanwijzingen om het goed te doen, ga met de boten om als was het je eigen boot.

 

De C-vieren. De hulpkarren om de C-vieren in en uit de loods te rijden zijn fantastisch. Het te water laten van de boot gaat werkelijk heel gemakkelijk. Er is nog wel een belangrijk aandachtspunt: Tillen. Een C-vier til je niet aan de riggers, wel aan de rand van de boot.

 

De Wintechs. Dit zijn lichte, fijne maar ook kwetsbare boten. Vooral de huid heeft zorg en aandacht nodig. Dus neem de tijd als je de boot in en uit de loods draagt, let op de dollen van de andere boten en leg de boot vooral ver weg in het water zodat de huid en de vinnen niet tegen de steiger schrapen. Omdat de boten vrij breed zijn is het handig ze bij het voetenbord te tillen, in het midden dus, en niet bij de punten.

 

De Gladde Vieren. Deze boten hebben een vin en een roer. Beide zijn onmisbaar om lekker te roeien. Er komen veel klachten dat er iets scheef staat of dat het roer kapot is en hoe komt dat? Door ons zelf! Dus:

  1. Leg de boot ver van de kant af, op commando’s precies tegelijk.
  2. Kijk goed hoe je de schragen neerzet als je de boot uit het water gaat halen. Zet die zodanig neer dat de boot vrij op de huid ligt, dus niet op het roertje en niet op het vinnetje.

 

En dan tot slot; wees hulpvaardig. Voor mensen die dit alles nog niet goed weten en dus niet kunnen, help hen en wijs ze op bovenstaande punten. Veel roeiplezier gewenst!

 

Henk van de Bunt

Commissaris Materiaal


 

HRV Cornelis Tromp

Vreelandseweg 56 | 1216 CH Hilversum
T: 035 6249433 | ofni.[antispam].@ctromp.nl

Rekeningnummer: NL80SNSB0942150988
KvK nummer: 40516433

© CTromp 2017

Media

TrompMagazines, Foto's en Video's

Bekijk media

 

Tromp-bibliotheek

 TROMP-BIBLIOTHEEK alleen voor leden

Stukken voor de ALV, protocollen en reglementen, soos abc, veiligheidsplan en nog veel meer.